Ortodontie

Indiferent de varsta, niciodata nu este prea tarziu pentru a indrepta dintii cu ajutorul unui aparat dentar. In cadrul unei vizite la ortodont se va stabili tipul de aparat dentar necesar.

Pentru a avea dinti frumosi, trebuie sa aveti in vedere o igiena orala excelenta. In plus, stomatologia propune o serie de solutii. Medicul dentist este cea mai potrivita persoana pentru a va sfatui, chiar si pentru cosmetica dentara.

Ortodontia se adreseaza in aceeasi masura copiilor si adultilor. Este momentul sa distrugem mitul existent in jurul aparatelor ortodontice potrivit caruia acestea ar reprezenta un tratament adresat doar copiilor si adolescentilor. Cu titlu informativ, stiati ca aproape 25% dintre pacientii adulti care merg la dentist isi doresc sa recurga la ortodontie?

Motivele pentru care se decide purtarea unui aparat dentar sunt numeroase. Multi copii si adulti ar trebui sa poarte aparat ortodontic cu scopul corectarii anumitor defecte dentare ce le afecteaza din punct de vedere estetic. De asemenea, ortodontia are ca scop prevenirea unor boli mai grave. Asadar, ortodontia aduce numeroase avantaje atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere medical.

Copiilor li se poate recomanda sa poarte aparat ortodontic incepand cu varsta de sapte ani, sau in perioada in care copilul mai are intre 4 si 6 dinti de lapte. Aceasta este perioada in care stomatologul poate sa observe eventuale probleme de crestere ale maxilarului si dintilor permanenti.

In cele mai multe cazuri, pacientii adulti apeleaza la ortodontie din cauza unui complex fizic. Cazul cel mai des intalnit este inghesuirea dintilor, o situatie in care dintii nu dispun de spatiu pentru a se alinia in mod normal si, in cele din urma, se suprapun. Exista, de asemenea, situatia inversa numita diastema. In acest caz, dintii sunt destul de distantati unul de celalalt, fie natural, fie ca pacientului i-au fost extrasi dinti in trecut (in acest caz, aparatul dentar se poate dovedi o alternativa eficienta la implanturi dentare).

Aparatele ortodontice pot fi clasificate in trei categorii: mobile (lucrate dintr-o parte acrilica, careia i se adauga diverse componente metalice cu rolul de deplasare sau/si de ancorare a elementelor dentare si de sustinere), fixe (metalice, ceramice, Speed, safir, autoligaturante Damon si linguale) si ortopedice (cele mai utilizate fiind Twin Block si Activator).

Start typing and press Enter to search