aparate dentare

Cei mai multi dintre dumneavoastra, cand auziti vorbindu-se despre aparate dentare va ganditi imediat la aspectul estetic. O asemenea gandire este adevarata, dar incompleta. Motivatia pacientilor este in cea mai mare parte estetica, dar sunt, de asemenea, multe indicatii medicale care pot motiva plasarea aparatelor ortodontice.

Diferitele deformari ale maxilarului pot avea consecinte functionale, cum ar fi dificultatile de vorbire sau de mestecat. Alteori poate fi vorba despre o problema functionala (deglutitie, respiratie), care a provocat o deformare a maxilarului. Astfel, varsta la care o persoana incepe sa poarte un aparat dentar variaza considerabil in functie de ceea ce doreste sa corecteze. Teoretic, un aparat dentar se poate purta imediat ce dintii permanenti au crescut, adica in jurul varstei de sase ani. In practica, se mai asteapta pana pe la 9 ani, cand copilul este un pic mai matur.

De obicei, atunci cand se intervine atat de devreme, cauzele pot fi si urmatoarele: maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dintilor de adult care urmeaza sa iasa, mandibula este mai mare decat maxilarul (si copilul se confrunta cu muscatura inversa), lipsa diastemizarii, dintii disproportionati in raport cu restul fetei.

A se purta aparat dentar permite adultilor sa rezolve o problema de estetica care ii diminueaza increderea in sine. Aceasta este o modalitate de a corecta aglomerarea dentara, a dintilor care se suprapun si diastema. In general, acest tip de probleme apar in adolescenta, dar lipsa de bani sau alte cauze impiedica rezolvarea problemei la timpul potrivit. Astfel se intampla ca la varsta adulta numeroase persoane sa faca un pas hotarator si sa opteze pentru tehnologii mai discrete si mai eficiente pentru a obtine un zambet frumos. Purtand aparat dentar pentru o anumita perioada, vor scapa o data pentru totdeauna de un complex care le-a stirbit de-a lungul timpului increderea in sine.

Ortodontul se va consulta cu pacientul si vor decide impreuna tipul de aparat dentar pe care cel din urma il va purta pentru o anumita perioada de timp. Acesta poate fi: mobil (dintr-o parte acrilica si diverse componente metalice), fix (metalic, ceramic, Speed, safir, autoligaturant Damon si lingual) si ortopedic.

Start typing and press Enter to search